Czym wyróżnia się lukier cukierniczy?

Lukier cukierniczy to nieodłączny element wielu słodkich wypieków. Zdobi on ciasta, torty czy ciasteczka, nadając im nie tylko atrakcyjny wygląd, lecz także dodatkowy smak. Jego wszechstronność sprawia, że jest on popularny wśród cukierników zarówno amatorskich, jak i profesjonalnych. Co warto wiedzieć na jego temat? Gdzie najczęściej znajduje on zastosowanie?
Czym jest lukier cukierniczy?
Lukier cukierniczy to gęsta masa o kleistej konsystencji powstająca w wyniku połączenia cukru z niewielką ilością płynu. Konsystencja masy pozwala na precyzyjne dekorowanie wypieków. W zależności od potrzeb i oczekiwanego efektu opisywany produkt może być barwiony różnymi barwnikami spożywczymi oraz aromatyzowany przy pomocy ekstraktów owocowych czy esencji. Dzięki temu można uzyskać różnorodne kolory i smaki dodające wyjątkowego charakteru każdemu wypiekowi. Warto podkreślić, że można wyróżnić kilka jego rodzajów, wśród których największą popularnością cieszy się lukier plastyczny. W hurtowniach często można znaleźć gotowe produkty lub warianty w proszku — te można szybko i bez trudu zrobić.
Jak wykorzystuje się lukier cukierniczy?
Dostępny m.in. w ofercie sklepu Holgerfood lukier cukierniczy jest niezwykle wszechstronnym produktem, który może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. Jedno z najbardziej klasycznych zastosowań lukru cukierniczego to dekorowanie wypieków. Można go nakładać na całą powierzchnię ciasta, tworząc gładką warstwę, lub za pomocą odpowiednich narzędzi tworzyć różnorodne wzory i zdobienia. W przypadku tortów często stosuje się wcześniej wspomniany lukier plastyczny pozwalający na modelowanie trójwymiarowych dekoracji. Warto też zaznaczyć, że lukier cukierniczy świetnie sprawdza się również jako ozdoba na ciasteczkach. Można go nakładać za pomocą szpatułki, rękawa cukierniczego lub pędzelka, tworząc proste wzory lub bardziej skomplikowane motywy.
Trzeba dodać, że w przypadku ciasteczek często stosuje się tzw. lukier królewski, który zawiera białko jaja i jest bardziej elastyczny. Opisywany produkt może być też używany do nadania wypiekom połyskującej powierzchni. Wystarczy rozprowadzić cienką warstwę lukru na powierzchni ciasta czy ciasteczek, a po wyschnięciu uzyskają one oczekiwany wygląd. Warto też pamiętać, że lukier cukierniczy nie tylko dodaje wypiekom atrakcyjności, lecz także wzmacnia ich smak. Aromatyzowany może m.in. dodać nutę wanilii czy cytryny do delikatnych ciasteczek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Kancelaria Notarialna Sylwia Środoń-Fugas
Notariusze
woj. podkarpackie35-315 Rzeszów, mjr. Kopisto 4
-
Kancelaria Notarialna Łukasz Górski Monika Jaworowska-Górska Notariusze s.c.
Notariusze
woj. mazowieckie01-452 Warszawa, Księcia Janusza 23 lok. 4
-
Andrzej Ryznar Pośrednictwo Finansowe Marketing
Doradztwo finansowe
woj. podkarpackie37-220 Kańczuga, Słowackiego 16 lok. 19
-
DCF Dotacje Consulting Finanse Sp. z o.o.
Konsulting
woj. wielkopolskie60-702 Poznań, Głogowska 31 lok. 33